TÁJÉKOZTATÓ A SZOCIÁLIS CÉLÚ TŰZIFA TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSÉHEZ

Csataszög Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális célú tűzifa támogatás helyi
szabályairól szóló 7/2022. (IX.28.) önkormányzati rendelete alapján szociális célú tűzifa támogatás
nyújtható az alábbiak szerint:

Csataszög Községi Önkormányzat – a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi XXV. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény) 3. mellékletének 8.2.2.1. pontja alapján juttatott szociális célú tűzifára jogosult, aki

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

aa) aktív korúak ellátására jogosult,

ab) időskorúak járadékára jogosult,

ac) települési támogatásra, különösen lakhatási támogatásra jogosult vagy

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel,

és – az a) és b) pontban foglalt feltételek valamelyikének fennállása mellett -, életvitelszerűen ingatlanában él, továbbá az ingatlan fűtésére fatüzelést alkalmaz.

A szociális célú tűzifa támogatásra való jogosultság abban az esetben áll fenn, ha a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az

a) családok esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 %-át,

b) egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 700 %-át.

A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, egy alkalommal, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

A kérelmeket a Polgármesteri Hivatalba 2023. október 2. napjától 2023. október 20. napjáig lehet benyújtani.

Hétfő és Szerda: 9.00-15.00 óráig

Péntek: 8.00-12.00 óráig.

A támogatási kérelemről a Képviselő-testület határozattal – legkésőbb október 27. napjáig – dönt.

A tűzifa kiosztására legkésőbb 2024. február 15-éig kerül sor.

A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódisága a rendelet 4. §-ában foglaltak szerint ellenőrizhető. A jogosulatlanul igénybe vett támogatás esetében a támogatás megtérítésével kapcsolatban a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló Szt. törvény 17. §-ának rendelkezéseit kell alkalmazni.

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyek rendszeres jövedelme esetén – a kérelem benyújtását megelőző hónap munkaviszonyából származó jövedelméről szóló igazolást, vállalkozó esetén az előző évi adóbevallás másolatát, vagy a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) igazolását, valamint az adóbevallással lezárt időszak és a kérelem benyújtását megelőző hónapig keletkezett jövedelemről nyilatkozatot.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásról: a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság értesítése nyugellátás összegéről és a kérelem benyújtását megelőző hónapot érintő ellátás összegének igazolása (nyugdíjszelvény, bankszámlakivonat).

Munkanélküli ellátásban részesülő személy esetén: a Munkaügyi Központ igazolását az ellátás összegéről és a kérelem benyújtását megelőző hónapot érintő ellátás összegének igazolása (postai szelvény, bankszámlakivonat).

Egyéb jövedelmekről: (fizetett tartásdíj, stb) a kérelem benyújtását megelőző hónapot érintő összeg igazolása (postai szelvény, bankszámlakivonat).

Csataszög Községi Önkormányzat

Fő Hírek